tirsdag 18. januar 2011

Muzzle

Grått og vått er det blitt ute. Typisk nordnorsk kyst vinter-vær. Vi har vært heldige så langt i vinter, så det var jo ingen overraskelse at regnet kom tilslutt. Har vært på jobb idag, kjørt på glatta, men det gikk bra. Måtte ta et bilde av hundene der de lå i samme seng når jeg kom hjem.  Ikke alltid de gjør det :)
Idag fikk jeg munnkurven til Nitro. Jeg har kjøpt en til han fordi han er fæl til å bite på Chanti når de er løse på tur sammen. Han blir ganske gira og innpåsliten mot henne til tider, og man ser at hun ikke liker dette så godt. Ikke sier hun ifra heller (og Nitro overser signalene siden han kjenner henne så godt) , hun bare prøver å overse han, mens han henger over henne. Han bruker henne som tyggeleke og det resulterer i sår og arr på ørene. Chanti er mest interessert i å snuse omkring på egenhånd, mens Nitro elsker å herje med Chanti. Vi går endel turer med dem hver for seg pga behovsforskjellene, men noen ganger har vi dem sammen. Da kan jeg bruke denne munnkurven i begynnelsen av turen, til han har fått løpt av seg den værste steamen, og la Chanti få en behageligere tur hun også. De leker jo endel sammen, men i begynnelsen av turene har Nitro somregel så mye energi i seg at han koker over og kan bli litt voldsom. Han er vanskelig å snakke til også når han er i dette humøret. Chanti er jo som sagt ikke så flink til å si ifra selv heller..
Etterhvert roer han seg ned og blir mer "normal" og munnkuven kan tas av. Jeg har prøvd munnkurv tidligere, og det hjelper helt klart. Ser at Chanti får litt mer selvtillit, når hun vet at Nitro er  noenlunde "lammet". Om Nitro syns det er kult? Næææhhhh..... kan vel ikke si det :P
Men kanskje han skjønner cluet etterhvert, og roer seg noen hakk. Han er jo fortsatt ungdom og har litt ekstra energi i seg. Så jeg tror dette ikke er noe som trengs å brukes permanent. Han er jo heller ikke like gira mot andre hunder.
Er du ute etter munnkurv, anbefaler jeg Ebay.com. Søk på Dog muzzle, så kommer ulike varianter opp. Jeg kjøpte en lignende munnkurv tidligere til min forrige hund, siden hun var fæl til å alltid lete etter ting å spise, og hun kunne sluke i seg fiskeskjelletter med veldig skarpe bein (å prøve å ta det ifra henne, aldri i verden). Hun var veldig sensitiv i magen, så det resulterte ofte i flere dager med magesjau etter hun hadde vært løs i fjæra på tur. En munnkurv fikset dette veldig greit. Hunden fikk ikke i seg noe uønsket, og man fikk tid til å jage henne vekk hvis vi så at hun stod oppi noe å prøvde å få det i seg. (langtau er en annen løsning, men man rekker ikke alltid å dra hunden vekk hvis den spiser noe i full fart)
Hunden får pese som normalt, samt drikke i denne type munnkurver. Ikke noe kjefting, sure miner eller diare om nettene.  Så det kan være noe å prøve hvis man har en hund som er veldig opptatt av å fortære ulike ting og ikke tåler det. Chanti spiser mye ute hun også, men forskjellen er at hun tåler det. Ergo det blir ikke noe stort problem.
Jeg syns selv munnkurv har litt for dårlig rykte her til lands, for det kan være et fint hjelpemiddel til ulike problemer.

Har du brukt munnkurv før?

4 kommentarer:

Liv Anne sa...

Jeg har selv rett og slett ikke tenkt på å bruke munnkurv til slike "hverdagslige" ting engang. Baby er jo en veldig stor valp, og større blir hun. :P Vi trener på at det ikke er lov til å forsyne seg med ting på bordet, men om jeg ikke lykkes fullstendig så kan det jo kanskje være en idé å bruke munnkurv når jeg ikke er hjemme sånn etterhvert.

Elisa sa...

Jeg ville ikke brukt munnkurv uten oppsyn. Så jeg ville nok ha heller satset på å ryddet unna alt spiselig før hun ble alene, eller avgrenset områdene hun var på. :) Nitro er selv veldig høy, så han tar alt som er på kjøkkenbenken og stuebordene. Så jeg må ha det ryddig til en hver tid :P (for han er en snik!)

Anonym sa...

Jeg har også det problem du har mellom Milla og Zorba. Milla koker over at energi når vi kommer ut og trender inni i Zorba for å leke. Hun er 10 kilo tyngere og velter Zorba fort. Du ser tydelig at han ikke synes det er så kult, prøver og overse henne, men den gang ei :P Hun lekebiter noe, men at hun stringer inn i han er kanskje det som er verst. Funker det og bruke munnkurv på Nitro i den situasjonen da han også koker over at energi?

Kristin

Elisa sa...

Jeg har ikke prøvd den nye enda, men har brukt en annen munnkurv på han tidligere pga bitingen og det har fungert veldig bra. Han er ikke like gira på henne når han ikke får bite og bruker tiden da på å løpe rundt, kanskje litt bryting med henne (og det syns hun er ok). Chanti får mer overtaket og dette roer han litt ned også. Men spørs om det vil hjelpe med munnkurv hvis hunden bryter, hopper og løper ned den andre hunden. Hunden har jo fremdeles kroppen sin tilgjengelig. Men verdt et forsøk syns jeg. :)