fredag 9. september 2011

En hund betyr mye for mange

Jeg har alltid brydd meg om andre mennesker og ønsker å hjelpe. Da jeg fikk meg hund, så jeg hvor utrolig stor innvirkning en hund kan ha på et menneske og jeg fikk kontakt med dem på en annen måte som jeg ikke fikk "alene". Mange mennesker er glade i dyr og oppfører seg på en annen måte rundt dem, enn med andre mennesker, og derfor fungerer dyr veldig bra som psykisk hjelp for mange

Hunder har i veldig lang tid vært til stor hjelp for mennesket, på flere måter enn mange skulle tro. Spesiellt de som ikke har noe særlig kontakt med hunder er nok ikke klar over dette. Bruk av hunder innen service, assistanse, terapi er jeg spesiellt for. Å kunne bruke hunder i skolen, på syke og aldershjem og andre steder hvor folk har utbytte av hund syns jeg skulle vært mye mer utbredt. Vi ser rundt om i verden alle de flotte mulighetene som skapes for å gi hunder mulighet til å hjelpe folk.                                   
Blant annet har flere skoler begynt med hund som lesehjelp for barn som sliter med lesingen. Å lese høyt for andre kan være skremmende for mange barn og vil dermed kunne sette en brems for utviklingen deres. Å lese for en hund viser seg å ha utrolig god effekt, og barn er trygge rundt hunden som ikke dømmer eller sier noe. Dette er et kjempeflott tiltak og noe som norske skoler ville hatt utbytte av. Les mer om dette på: http://www.readingwithrover.org/ (dette er kun 1 av organisasjonene, det finns flere)
Et annet flott tiltak er de sykehjemmene og aldershjemmene som velger å slippe inn hunder som besøkshunder. Både syke og eldre blir veldig glad over å få besøk av hunder og få klappet dem og snakket med dem. Det er bevist etter erfaringer fra alders og sykehjem at dette øker livkvaliteten til flere, og at det fører til økt trivsel. 
Også hunder på besøk på feks. barneavdelinger på sykehus kan gi positive effekter. Hunder fungerer som trøst og at barna og pasienter gleder seg til besøket og får et avbrekk i sykdommen. Her kan du lese litt mer:  Link til nyhetssak om besøkshund   Jeg har ved noen anledninger sett assistent/service hunder i aksjon, og jeg må si at det rører meg. Den utrolige kontakten og samarbeidet hund og fører har, og hunden som bare er klar til å hjelpe til hvert eneste sekund. Folk som sitter i rullestol, folk med sykdommer som gir anfall, folk med MS, autisme, er blinde, ja alle typer mennesker får stor hjelp av hunder og gjør livet enklere. Jeg skulle ønke det ble lagt mye større vekt på dette her i landet, og at det ble utdanne flere hunder og at det gis støtte til dette.  Les mer på : http://servicehund.net

Få åpnet opp syke og aldershjem og få besøkshunder inn som beriker hverdagen til de eldre og syke, gi dem et avbrekk i sin hverdag til å få kost, snakket og kanskje mimret sammen med hunden. Det snakkes om allergi, men for meg syns jeg at dette blir hauset ekstra opp, spesiellt av de som ikke liker hunder, har veldig allergiske barn eller ikke vet så mye om dette. Mange hunder er allergivennlige, de er rene og man kan ta hensyn. Det kan legges opp til at det blir så lite sjenerende som mulig, hvis man bare ønsker.
Greyhound blir ofte brukt i mange ulike settinger, som vist på bildene. Greyhound har et perfekt gemytt til å omgås mennesker og barn, og hvis jeg hadde bodd slik til, ville jeg fått Nitro vurdert av: http://www.nodat.no/  for så å jobbet opp mot å kunne bruke han som besøkshund. Nitro har de egenskapene som trengs, bortsett fra at han må modnes litt mer og få mer tålmodighet.
Jeg ville med dette innlegget får folk til å kanskje fatte litt interesse, og kanskje undersøke tilbudet i sin kommune, kanskje jobbe med å få til mulighet for besøkstilbud på et aldershjem eller besøk til psykisk utviklingshemmede.
Hvis ikke du har lyst til akkurat det, stopp litt på dagturen, snakk med folk eller barn, la de få hilse på hunden, det kan kanskje gjøre dagen dems litt bedre.
Ha en god helg!

2 kommentarer:

Elisabeth sa...

Flott innlegg! Og jeg slenger meg med anbefalingene om å støtte de ulike organisasjonene (og spesielt nodat), eller se om man kan gjøre noe i sin kommune. Det er utrolig hvor mye en hund, ja selv en katt, kan utgjøre for et menneske. Det er gjort så mye undersøkelser på helseeffekten av dyr, at det nå burde vært fjernet all tvil om nytten dyrene kan gjøre for oss.

Elisa sa...

Helt enig Elisabeth! :) Bra flere føler det samme!